<%@ Language=JavaScript %> Dansa Bugg & Foxtrot

 

Laxsjö  hen ere grett  -  Salmon lake  Here is Great

 

                  

 LaxsjöBua   Bygdegård    Boende    Aktiviteter    Skola    Företag    Länkar    Köp / Sälj    Gästbok    Bilder    Kontakt

Laxsjö Fiskevårdsområde

Välkommen Sportfiskare !

 

Vi hälsar Dig välkommen till sportfiskekommunen Krokom och Laxsjö Fiskevårdsområde.

Det är vår förhoppning att Du ska trivas med oss och de möjligheter vi har att erbjuda Dig ! Denna lilla skrift och karta kan vara till Din hjälp för att hitta till Ditt eget "smultronställe".

Vi önskar Dig en god fisketur !

 

I våra vatten kan du få från små abborre till grov öring.

Vi har något att erbjuda för de flesta.

Letar du efter Harr, prova med flugfiske i Storån eller Hökvattenån.

Öringsfiskaren skall åka till Lilltjärn (endast sommartid),

Svart-tjärn, Sjö-tjärn, Västra eller Östra Harvattnet.

I Västra Harvattnet kan du även om du har tur få fin röding.

 

I de flesta småtjärnarna har vi planterat ut öring eller röding.

Vintertid är det rödingsfiske i Stortjärn som drar.

(öppen endast för isfiske) Östra- och Västra Harvattnet, Storån och Hökvattensån är stängd för fiske 1/9 - 1/11.

Fiskeförbud råder i del av Kvarnån samt alla till- och från flöden Östra- och Västra Harvattnet.

 

Fiskekortet är personligt och gäller ett spö och en krok

OBS !  Minimått för ädelfisk är 25 cm och Harr 35 cm.

 

Varje år planteras ut ca 800 rödingar och ca 600 öringar i Lilltjärn, Stortjärn och Sjötjärn. Alla pengar från fiskekorten går tillbaka.

 

Styrelsen Laxsjö Fiskevårdsområde

 

Fiskekort

 

Fiskekort gäller för sportfiske med spö fört från hand. Sportfiske upplåtes mot fiskekort gällande dygn, vecka eller år.

 

Separat dygnskort krävs för Lilltjärn, Stortjärn och Sjötjärn. Fångstbegränsning med max 5 fiskar/kort

 

Kortpriser

Ett dygn          60 kr

En vecka        175 kr

En månad       200 kr

Ett år enskild  250 kr

Ett år familj     300 kr

 

Stortjärn  endast vinterfiske  60 kr / dygn

Lilltjärn  endast sommarfiske  60 kr / dygn

Sjötjärn  både vinter o sommarfiske  60 kr / dygn

OBS !  Max 5 fiskar / Kort

 

Kortförsäljare

Affären i Laxsjö 0645 - 20050

Turiststugan Laxviken  0645 - 21048

 

Kortautomat vid Laxsjöbua

Vid problem, kontakta 0645-20027, 20057

 

Roddbåtar finns att hyra.

Båtar är utplacerade vid Laxsjön och vid Harvattnet

Ta kontakt med någon på Laxsjöbua

Pris: 50 kr / dygn

Båtmotor endast Laxsjön Pris: 75 kr / dygn + bensin

 

OBS ! endast El-motor är tillåtet vid Harvattnet

Fiske i Laxsjön är tillåtet med ryssja, nät och utter.

 

Detta är ett utdrag ur Laxsjö Fiskevårdsområdets broschyr

Fiskearter

Västra Harvattnet .......... Öring, Röding, Abborre

Östra Harvattnet ............ Öring, Abborre

Stortjärn ....................... Röding

Lilltjärn ......................... Öring

Storån .......................... Harr, Öring, Id, Gädda

Håkvattsån .................... Öring, Harr

Övriga vatten  huvudsakligen Gädda och Abborre

 

 

Fiskekortsförsäljning

Affären Laxsjöbua  0645 - 20050

-Fiskekort-automat

-även båtuthyrning

Esbjörn Andersson  0645 - 20056

 

 

Fiskeguider

Göran Hjulström & Mikael Carlsson

0645 - 20125

 

 

Fisketips

I samtliga tjärnar rekommenderas maskfiske eller små spinnar. Flugfiske i Storån med ex.vis Haröra, March Brown kan ge större harr eller öring. Under försommaren sker bästa fiske på dagtid och senare under sommaren kan kvällsfisket ge bra resultat.

 

Fiskekort

Fiskekort gäller för sportfiske med spö fört från hand.

Sportfiske upplåtes mot fiskekort gällande dygn, vecka eller år.

Separat dygnskort krävs för Lilltjärn, Stortjärn och Sjötjärn. Fångsbegränsning med max 5 fiskar / kort.

 

Regler för fisket

Alla former av sportfiske är tillåtet.

Fiskare ska vara försedd med giltigt fiskekort, vilket på anmodan uppvisas för kontrollant eller fiskerättsägare.

Fiskekortet gäller 1 spö från hand. Fiske med ståndkrok är förbjudet.

Endast vinterfiske på Stortjärn.

Endast sommarfiske på Lilltjärn.

Fiske året runt i Sjötjärn.

Fiskeförbud i strömmande vatten samt i Östra- och Västra Harvattnet under perioden 1 sept - 31 Okt.

Bilkörning på befintliga vägar inom området sker på egen risk.

Nätfiske endast tillåtet i Laxsjön.

 

Skoterkörning

Krokoms kommun har tagit fram en karta över våra skoterleder. Detta för att förbättra servicen för skoteråkare men även för att få ordning och reda. Terrängkörningslagen reglerar hurvi får köra. Använd skoterklubbens fina leder. Skotertrafik börbjuden inom områden med plant eller ungskog.

 

Allemansrätten

Allemansrätten är ingen lagfäst rätt, utan en sedvanerätt, som begränsas av vissa lagbestämmelser.

Det är därför viktigt att visa hänsyn i umgänget med naturen.

Var rädd om vår vackra fjällnära natur. Bär tillbaka tomma burkar, flaskor, gamla linor etc.

Hjälp till med att iaktta varsamhet med eld och använd befintliga rastplatser.

 

Laxsjö Fiskevårdsområde

Området ligger 9 mil nordväst om Östersund, strax sydost om Hotagsfjällen.

Fisket sker i ett oexploaterat område, där det finns möjligheter att hitta fina fiskevatten och där du inte behöver trängas  för att komma ut med ditt bete.

Utsättning av fisk har företagits under en tioårsperiod. Biotopvårdande åtgärder har gjorts i Storån samt i Hökvattenån.

Vintertid är området en bra utgångspunkt för skoterutflykter och turåkning av skidor. Under sommaren finns goda möjligheter till kanoting, fjällvandring mm.

 

Abborre och övrig fisk

En delikat fisk

Abborren är en mycket god fisk, som troligtvis skulle uppskattas mycket mera hos oss om den inte var så vanlig, vilket ju är fallet. I Centraleuropa är abborfilé en stor delikatess på en del restauranger och man reser ofta också längre sträckor för att få njuta av den.

På menyn i en schweizisk restaurang kan det finnas en rätt vid namn »Eglifilets ... », som just betyder abborfilé.

 

Abborren är en taggig fisk och det är kanske också därför som många tror att speciellt de små abborrarna är mycket beniga.

 

Ur konsumentens synvinkel sett finns det mycket få besvärliga ben. Mellan främre delarna av rygg- och bukmusklerna finns det en rad ben, men de är med undantag för stora abborrar så små att man knappast ens märker dem.

 

 

Fjällning

Fjällning av fisk är för det mesta nödvändigt endast då man har för avsikt att steka den. När du fjällar fisk, gör då så här:

 

a) Fjälla fisken före du rensar den.
 

b) Om fjällen har kommit åt att torka, måste man först blöta    dem t.ex. genom att lägga dem för en stund i hett vatten.
 

c) Fjällen avlägsnas med början frän stjärtändan.
 

d) Om man använder sig av en fjällare, är det lite beroende på modellen enklast att fjälla fisken med små sågande rörelser i dess längsriktning. Man måste samtidigt se upp så att man inte mosar köttet.

e) Om fjällen vill yra omkring kan man antingen hålla fisken under vatten eller i en plastpåse.

Hur man flår en abborre

När man flår en abborre börjar man med att med en sax klippa bort ryggfenan tillsammans med en smal remsa av ryggskinnet

a), eller så skär man ett snitt med en kniv på vardera sidan av fenan och drar bort den

b). Med den första metoden riskerar man att det blir rester kvar av fenstrålarna. Sedan gör man ett snitt tvärs över på båda sidor av nacken och skinnet rivs bort från båda sidorna

c). Bukfenorna dras loss tillsammans med det omgivande skinnet

d). Genom att dra ut gälarna får man bukhålan tömd. Till slut dras analfenan loss och stjärtfenan och huvudet skärs loss.

 

Filering

Om man har tänkt koka buljong på resterna efter fileringen är det säkrast att börja med att öppna bukhålan med t.ex. en fisksax så att man kan rensa fisken. I samband med rensningen skall man ta tillvara de inälvor som kan användas till buljong. Om man inte kokar buljong, behöver man inte rensa fisken.

1) Först gör man ett knivsnitt strax bakom bröst- och bukfenan och så öppnar man bukhålan ända till analöppningen.

2) Börjande från nacksnittet skärs filén loss längs ryggraden.

3) Fisken vänds upp och ner och den andra filén skärs loss på motsvarande sätt.

4) En filépik underlättar arbetet då revbenen skärs loss. När man hanterar den vänstra filén skall man dra kniven mot sig.

5) När man tar bort revbenen från den högra filén skall man skjuta kniven ifrån sig. Om det ha blivit kvar någon del av en fanstråle skall den tas bort i det här skedet.

6) I stjärtändan trycks filén fast mot ett underlag och så skärs skinnet loss.

Kniven som används vid fileringen måste vara vass. Målsättningen är att det skall bli så lite kött som möjligt kvar i skinnet och benen. Arbetet går snabbare om man det stegvis så att man behandlar hela fiskpartiet före man går vidare till nästa arbetsmoment.

Några tips

Fisken tål inte hårdhänt behandling. Om du fångar fisken själv, rensa den genast. Ta för vana att alltid slakta större fiskar. Välsmakande fisk förutsätter renlighet. Fisken håller bra endast om den förvaras kallt.

 

Överväg noga när det lönar sig att flå en fisk, eftersom skinnet oftast innehåller fina smakämnen. Också fiskens huvud, ryggrad, fenor och inälvor är mycket.mångsidiga både till smak och näringsinnehåll.  Åt små fiskar med ben eftersom benen innehåller rikliga mängder mineralämnen. Koka fisken i lite vatten och ta vattnet tillvara så går du inte miste om några spårämnen. Använd fiskens rom och lever eftersom de innehåller stora mängder vitaminer. Fisk är billigt och passar därför varje plånbok.

 

Det är bra att veta:

a) A-vitamin skyddar mot smittosamma sjukdomar och förbättrar synen.

b) B-gruppens vitaminer förhindrar bl.a. problem med nervsystemet och olika eksem.

c) D-vitamin är nödvändigt för skelettet och tänderna.

d) Järn och koppar behövs för produktionen av röda blodkroppar. Järn förhindrar dessutom anemi.

e) Zink och magnesium finns i en del enzymer, kobolt i en del vitaminer, och det jod som finns i havsfisk behövs för

    sköldkörtelns funktion.

 

 

Fisk är speciellt hälsosam och mångsidig föda, vilket bl.a. beror på att den innehåller:

 

a) mycket fleromättade fettsyror, som har en förebyggande effekt mot igenkalkning av blodkärlen.

b) många fullvärdiga proteiner, och är en av djurrikets billigaste proteinkällor.

c) många värdefulla näringssalter, såsom kalk, magnesium och fosfor, som behövs för att bygga upp kroppens olika vävnader.

d) spårämnen såsom järn, koppar, zink och kobolt, samt jod

(i havsfisk), som alla är nödvändiga för våra livsfunktioner.

e) vitaminer, som är av stor betydelse för vår hälsa.

 

Grönsaks-fisksoppa

2 msk olja, 1 lök, 1-2 klyftor vitlök, 1 bit selleri, 1 morot och 2 potatisar i strimlor, 1 fiskbuljongtärning, 5 dl vatten, 300 g abborfilé,

2 msk dill eller basilika

Hacka alla grönsaker utom potatisen och lägg dem tillsammans med vitlöken i blöt i en skvätt olja. Tillsätt vatten, en fiskbuljongtärning och den skivade potatisen. Låt koka en stund och tillsätt sedan abborrfiléerna. Krydda med dill eller basilika.

Mikro-fiskfärs

400 g malen abborfilé (går också med gös eller gädda), 2 ägg, 2 dl mjölk, 1 msk potatismjöl, 1 msk jästbrödsmjöl, 1 dl riven morot, 1/4 dl finklippt dill, 1/4 dl finklippt gräslök, 1 nypa salt, 1/4 tsk vitpeppar, 1-1,5 tsk körvel eller dragon

Vispa noggrant ihop alla ingredienser. Smörj en ringformad form som passar för mikrobruk och häll färsblandningen i den. Täck över med lock eller folie. Hetta upp i mikron på full effekt (600 W) i 9-10 minuter. Den färdiga färsen skall kännas fast. Låt stå en stund i formen innan du stjälper upp. Servera t.ex. med kokt potatis, färsk sallad och dill tillsammans med en kryddad ljus sås.

Ugnsabborrar

8-10 abborrar, salt, smör, dill, persilja, 2 dl grädde

Abborrarna flås eller fjällas och radas sedan på ett ugnsfast fat. Smör och kryddor strös på och överst kommer grädden. Gräddningstid ca 1/2 timme i medelvarm ugn. Ugnsabborarna kan lika väl tillredas i en gryta på spisen.

Abborrfilé i vinsås

för 4 personer

600-700 g abborrfiléer, 3 dl torrt vitt vin, 2 hackade schalottenlökar, persilja, 1 dl grädde, 1 msk smör eller margarin, 1 msk vetemjöl, 1/2 tsk salt, vitpeppar, dragon, citronsaft

Vitvinet, den hackade löken och persiljan kokas upp i en flat panna. Abborrfilén tillsätts och får ligga i ett par minuter, men vätskan får inte koka. Filéerna flyttas över på ett varmt fat och vätskan silas.

Såsen:

Smöret smälts och blandas sedan med vetemjölet och det silade spadet under omrörning. Låt sjuda i 3-4 minuter, tillsätt sedan grädden och krydda såsen med salt, vitpeppar (från en pepparkvarn), dragon eller persilja samt ett par droppar citronsaft.

En del av såsen hälls på det serveringsfat, till vilket abborrfiléerna flyttas, och resten serveras skilt. Äts tillsammans med kokt potatis eller ris.

Abborr-ratatouille

500-600 g abborfilé (går också med urbenad gösfilé), citron, 2 msk margarin eller smör, 1 msk olivolja, 1 finhackad lök, 1 knippe finhackad persilja, ungefär 5 finfördelade basilikablad, 1/2 tsk timjam, 1 röd paprika i små tärningar, 2 styckade zuccinis, 1 dl grönsaksbuljong, 300-400 g konserverade majskorn, salt, peppar

Pressa citronsaft över filéerna (ca en msk) och låt marineras i ett kallt utrymme.

Tillredning av ratatouillen:

Hälften av margarinet eller smöret samt olivoljan värms upp i en stekpanna, sedan tillsätts örterna och grönsakerna och allt får ligga och samla smak någon minut. Grönsaksbuljongen tillsätts och allting kokas under lock på svag värme i 5 minuter. Sedan tillsätts majsen och blandningen får vara tills också majsen har blivit varm. Ratatouillen kryddas med salt och peppar och det sista margarinet eller smöret tillsätts och blandas i ordentligt.

De i citronsaft marinerade abborrfiléerna torkas av med hushållspapper, skärs i strimlor och steks ett par minuter i olja. Till sist kryddas filéerna med salt och så läggs de på ratatouillen.

Abborrfiléer finns numera att få i alla välsorterade fiskbutiker. Om inte så kan man alltid be försäljaren filera dem åt en eller så kan man göra det själv. När man filerar måste man trots allt ta i beaktande att 65-75 % av vikten går åt till rens. Eftersom renset -benen, huvudet (utan gälarl), skinnet och eventuellt rommen -innehåller stora mängder smak- och näringsämnen, lönar det sig att koka fiskbuljong på det istället för att kasta bort det.

Fiskbuljong på abborrens

1 kg färskt och sköljt fiskrens, 2 l vatten, 1 stor lök, 25 kryddpepparkorn, 20 vitpepparkorn, 2 lagerblad

Koka löken och kryddorna i 0,5 liter vatten i 15 minuter. Renset sätts i 1,5 liter kallt vatten som hettas upp till kokpunkten och sedan skummas efter hand. När det inte längre bildas något skum, tillsätts kryddbuljongen och blandningen får koka svagt i ungefär 20 minuter. Efter det silas buljongen.

Buljongen kan också kokas på små abborrar och i kryddbuljongen kan man tillsätta purjolök, finstrimlad morot och selleri, dill och persilja samt citronsaft. Salt tillsätts först när buljongen används vid tillredningen av en soppa eller en sås.

 

Laxsjö - Krokoms kommun - Jämtlands Län